Press – Tempscanner

Press

Här nedan finns nyhetsartiklar och pressmaterial.

Ladda ner vårt produktblad för TempScanner Access här:

Ladda ner vårt produktblad för TempScanner K9 Pro här:

Entreprenör som tänker i nya banor tack vare pandemin

OSKARSHAMN

Vissa branscher går på knäna i coronatider, medan andra blomstrar.
– Just nu känner många frustration, oro och sorg. Men på längre sikt tror jag att pandemin kan föra något bra med sig till vårt samhälle. Att tänka nytt är jättenyttigt för många, säger entreprenören Peter Ljung.

Han äger och driver flera olika företag i Oskarshamn som alla har klarat sig bra hela året och som samtliga slog försäljningsrekord nu i september.
En stor del av framgången beror på en febertestare som Peter Ljung var snabb på att lansera.

– Det är exakt två månader sedan vi fick vår första leverans av febertestarna, jag vågade bara beställa tio men de var sålda redan innan vi fick dom. Nu säljer vi drygt 150 i månaden så försäljningen har gått spikrakt uppåt. Toppen på kurvan tror jag att vi når i januari eller februari.

Febertestaren scannar av ansiktet på besökaren och avgör sedan om personen ifråga har feber eller inte.

Den används nu flitigt i vitt skilda branscher och sammanhang som butiker, gym, restauranger och stora företag.

– Det senaste är att byggsektorn har visat intresse för produkten. I deras bransch är det viktigt att tidsplanerna håller och då får det inte
bli någon stor smittspridning hos personalen, säger Peter Ljung.

Även efterfrågan på begagnade datorer har ökat i och med att fler jobbar hemifrån och många företag investerar också i bättre teknik för att till exempel kunna genomföra digitala möten i högre utsträckning. Fler företag vill även förbättra sina hemsidor eller satsa på smarta digitala skärmar av olika slag.

– För att vi ska hinna med allt har jag ökat personalstyrkan med tre personer under året och jag kommer att behöva rekrytera ytterligare minst en utvecklare till innan året är slut, säger Peter Ljung.

Det innebär att bolagen totalt sett sysselsätter drygt ett 20-tal personer.

– Febertestaren kom lägligt för oss, för även vi drabbades av en dipp i oktober med anledning av varubrist på begagnade datorer. Just nu är testaren extremt het men jag tror att testaren har ett liv även efter corona, säger Peter Ljung.

Han har också gått vidare med en behållare där febern tas samtidigt som besökaren trycker ut lite handsprit.

– Där mäts kroppstemperaturen vid handleden. Den mätaren är inte lika exakt som febertestaren men ger ändå en indikation på om personen är sjuk eller inte.

Fakta – Peter Ljungs företag

Nordway Store Oskarshamn är ett IT-företag som vänder sig till företag och privatpersoner i Oskarshamn med omnejd. En stor del av verksamheten består av reparationer av mobiltelefoner. Sju anställda och en omsättning på cirka tio miljoner kronor i år.

Marinex Distribution är distributör av cirkulär IT, Digital Signage och TempScanner på svenska marknaden. Nio anställda och en omsättning på mellan 27 och 30 miljoner i år.

MX Kommunikation är en kommunikationsbyrå med inriktning på Digital Signage, grafisk design, hemsidor och e-handelsplatser. Två personer anställda samt ytterligare tre som fungerar som resurser inom övriga organisationen. Omsättning i år på cirka 2,5 miljoner.

Övrig personal finns i Nässjö.

Peter Ljung

Yrke: Entreprenör.
Bor: Villa i Påskallavik.
Familj: Fru och två söner.
Ålder: 60 år.
Intressen: Jakt och historia.


“Nästan alla bra
idéer kommer jag
på under min
frukostpromenad.”
Peter Ljung

Yrke: Entreprenör.
Bor: Villa i Påskallavik.
Familj: Fru och två söner.
Ålder: 60 år.
Intressen: Jakt och historia.


“Nästan alla bra
idéer kommer jag
på under min
frukostpromenad.”

IK Oskarshamn blir först med febermätare

TILLSAMMANS MED VÅR GULDPARTNER NORDWAY STORE TAR VI NU NÄSTA STEG FÖR ATT GÖRA VÅRA EVENEMANG I BE-GE HOCKEY CENTER SÅ SÄKRA SOM MÖJLIGT. SOM FÖRSTA KLUBB I SVERIGE KOMMER VI NU INFÖRA AUTOMATISKA FEBERMÄTARE, VILKET SÄKERSTÄLLER ATT VI INTE FÅR IN FEBER I ANLÄGGNINGEN.

Med en febertestare kan man enkelt och snabbt mäta av temperaturen på personer. Med detta hjälpmedel kan vi säkerställa att vår publik, personal och spelare är feberfria när de vistas i våra lokaler.

– Det är en grym idé och ett bra redskap för oss i vår strävan efter att anordna så säkra evenemang som möjligt. Att använda oss av den här tekniken känns som ett naturligt steg att ta i dessa Corona-tider. Vi har tagit ansvar fram till nu på olika sätt och jobbar väldigt noga med säkerheten, både för publiken och spelarna. Som första arena och klubb i Sverige kan vi nu säkerställa att vi har en feberfri publik och verksamhet, säger IK Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg.

Med start den 24 oktober, i samband med IK Oskarshamns match mot Malmö Redhawks, kommer de tre nya maskinerna att börja användas.

– Maskinerna är ett bra sätt att kontrollera att de personerna som rör sig i arenan inte är sjuka i feber. Maskinen är snabb, effektiv och är väldigt noggrann i sin mätning, säger Peter Ljung, VD Nordway Store Oskarshamn.

– Vi kan dock inte säkerställa att Oskarshamn är fritt från hockeyfeber, tillägger han och skrattar.

Klicka på bilden för att läsa hela artikeln:

Artikel från blekinge läns tidning 2020-11-28

Smittspridning. Digitala febertestare nu på företag

KARLSKRONA

Digitala febertestare som på en sekund mäter din temperatur finns nu i Datoraffären i Karlskrona. Även Tarkett i Ronneby har installerat tekniken som förhoppningsvis kan minska smittspridningen.

Precis innanför ingången till Datoraffären i Karlskrona står en liten upphöjd skärm, på en cirka en och en halv meter hög ställning. Går man för snabbt förbi skärmen för att inhandla sina nya datorprylar, får man stanna upp när den högljudda, digitala, rösten ber en att vänta.

Datoraffären har nyligen installerat en så kallad digital febertestare. En teknik som redan innan corona använts på bland annat flygplatser runtom i världen.

Efter att pandemin slog till har dess användningsområde ökat och nu har lokala företag i Blekinge börjat intressera sig för tekniken.

– När corona kom ville vi hitta olika sätt att få kunden att våga komma in i affären, säger Magnus Altefur, vd på Datoraffären i Karlskrona.

Febertestaren är enkel och snabb. Genom att ställa sig framför den, titta in i kameran och vänta någon sekund mäter den din yttemperatur och ger dig en siffra. Den digitala rösten passar även på att utropa för hela affären om din temperatur är normal eller inte.

– Kameran känner igen ansikten och en värmestråle siktar sig in på ett blodkärl i pannan, mätningen tar runt en sekund, säger Magnus Altefur.

 

När BLT är i affären går ett antal kunder och ställer sig framför kameran. Tekniken ser ut att uppskattas av kunderna och alla har normal temperatur. Enligt Magnus Altefur har det ännu inte hänt att någon med feber upptäckts av kameran.

– Gör den det får de i så fall gå ut, ingen vill bli känd smittspridare, säger
Magnus Altefur.

Kameran mäter som sagt din yttemperatur, en temperatur som är generellt sett lägre än kroppstemperaturen man vanligtvis mäter för feber. Kameran lägger därför på runt 0,4 grader för att det ska bli rätt.

Datoraffären erbjuder även att installera digitala febermätare hos företag i Blekinge. På Tarkett i Ronneby har tekniken installerats för att mäta anställdas temperatur när de anländer till jobbet.

– För företag med många anställda kan det vara skönt att veta redan vid
ingång om man har feber eller inte. Kunderna har varit väldigt positiva till
det i vår affär, säger Magnus Altefur.

Bengt Wittesjö, Blekinges smittskyddsläkare, har inte tillräckligt med kunskap inom området för att kommentera om febertestarna är tillförlitliga eller ej.

– De används inte inom sjukvården. Det är upp till varje enskilt företag att
göra en egen bedömning, säger Bengt Wittesjö.

Artikel från värmlands folkblad 2020-11-12

Nu börjar Pitchers att febertesta gästerna i entrén

– Det blir en trygghet för våra gäster. Vi blir först i Värmland, säger delägaren Daria Jodat. Personalen kommer även att arbeta med munskydd.

Just nu blöder restaurangbranschen lika mycket som under våren. Daria Jodat berättar att Pitchers tappat 60 till 70 procent av kundunderlaget de senaste två veckorna.
– I omsättning på mat har vi ett tapp på 48 procent jämfört med samma period förra året. Det blir ännu värre om några veckor när vi skulle ha börjat med julbord. Då pratar vi 92-93 procent, säger han och suckar tungt.
Goda råd är dyra i restaurangbranschen. För att säkra en så smittfri miljö som möjligt har bröderna Daria och Farok Jodat investerat i en automatisk febertestare som placeras direkt innanför entrédörren.

Klar att använda
Febertestaren installerades under torsdagen. Gäster som testas med en “normal temperatur” välkomnas in i restaurangen. De som testas med “förhöjd temperatur” ombeds att avlägsna sig.
– Apparaten är inställd på 37,5 grader med en felmarginal på 0,3, säger Kenneth Blom från återförsäljaren Swede Invent.

Febertestaren tillverkas av ett företag i Oskarshamn
– Apparaten mäter kroppstemperaturen och inget annat. Det är ingen coronatestare, påpekar Kenneth Blom.
Febermätaren testades i skarpt läge för några veckor sedan av SHL-laget IK Oskarshamn i hemmamatchen mot Malmö. Med gott gensvar. Daria Jodat hoppas att initiativet även kommer att tas emot positivt av restaurangens gäster.
– Det handlar om trygghet och respekt för andra människor, säger han.
Provtagningen sker med en värmekamera och resultatet fås på nolltid. Daria Jodat bedömer risken för att det ska bli stopp i entrén som minimal.
– Vi märker ut med tejp var man får stå innanför dörren. Den kö som kan bildas utanför hanterar vi redan. Som läget är nu har vi dessutom ingen kö, säger han.

På prov i en vecka
Testningen sker på prov i en vecka, sedan väntar utvärdering.
– Blir utfallet bra kan det bli så att vi även köper in testare till Guldapan och Nonna Grassa.
Kenneth Blom skjuter in och berättar att inga bilder lagras. Det är endast en ögonblicksbild som tas. Resultatet påverkas inte om en gäst skulle ha stärkt sig med en eller två öl innan restaurangbesöket.
– Det är egentligen en testare för passagekontroller som kan kopplas till ett passerkort så det finns många användningsområden. Jag tänker mig större företag och inom Region Värmland. Idag sålde jag en testare till en skoaffär i Malung, säger Kenneth Blom.
Under torsdagseftermiddagen introducerade bröderna Jodat testaren för personalen. Då togs även ett beslut om att all personal ska arbeta med munskydd. Sedan tidigare är det bestämt att Pitchers inte kommer att ha julbord i år.

Artikel 2020-11-03

Unik febertestare i Trollhättan

En pratande febermätare. Det finns numera på Elektronikhuset i Trollhättan. – Det blir en extra trygghet nu under pandemin, säger Kristofer Bäckström, försäljningschef.
 
Sedan i tisdags kan alla som kliver in på Elektronikhuset i Trollhättan få reda på sin temperatur på mindre än 300 millisekunder. Allt man behöver göra är att ställa sig i närheten av butikens nytillskott, en febertestare framtagen i Kina under pandemin.

– Vi är den första butiken i hela regionen som säljer produkten. Jag har i alla fall inte sett den någon annanstans. Det finns liknande mätare på marknaden av andra fabrikat men då är det en helt annan prisklass, säger Kristofer Bäckström, försäljningschef.

Mätaren är CE-märkt och kostar cirka 25 000 kronor plus moms. Förutom att mäta temperaturen kan den också användas som passagekontroll. Ansiktsigenkänningen godkänner då endast passage för feberfria personer med behörighet. Tanken är att den ska säljas vidare till verksamheter där det vistas många människor.

– Det kan till exempel vara bibliotek, restauranger, gym, vårdcentraler och kanske skolor. Det blir som en extra säkerhet nu under pandemin. För de verksamheter som inte kan köpa den kommer det gå att teckna leasingavtal, säger Kristofer Bäckström.

Apparaten står placerad vid ingången till butiken och har väckt mycket nyfikenhet bland kunderna.

– Vissa hoppar till när den börjar prata, den säger åt folk att komma närmare, säger Christer André, butiksägare.

Febermätaren ska stå kvar under vintern och alla som går in kommer få möjlighet att mäta sin temperatur.

– Vi kommer naturligtvis inte tvinga folk men min förhoppning är att alla ska prova. De flesta tycker det är en kul grej. Vi i personalen tycker också det är bra att kolla så vi inte har feber, säger Christer André.

Vad gör ni om den skulle visa att en kund har feber?

– Det har hittills inte hänt men om det skulle hända så skulle vi föreslå att den personen gick hem. Men vi kan så klart inte tvinga någon.

Kristofer Bäckström hoppas att febermätaren ska bidra till en ökad trygghet i butiken under jul­handeln. För att minska trängseln i butiken planerar man även att införa ett kösystem utomhus.

– Vi tänker oss någon form av gasollampor så att folk kan vänta utanför utan att behöva frysa. Vi vill att julhandeln ska gå så bra som möjligt men för att det ska fungera måste vi anpassa oss till rådande situation, säger han.

Black Friday har de senaste åren vuxit sig till en stor shoppingdag i Sverige då många butiker brukar gå ut med reaerbjudanden som lockar till sig extra mycket kunder. Under rådande pandemin har en del butiker i år beslutat att skippa det amerikanska fenomenet, så även Elektronikhuset.

– Vi kommer satsa på White Monday, måndagen innan i stället. Det handlar om att köpa begagnat och laga, vilket är mer miljövänligt. Vi jobbar ju inte bara med att sälja nya varor utan lever mycket på vår serviceverkstad, säger Christer André.

Många fördelar!​